Arduino Çeşitleri
Arduino Çeşitleri
Arduıno, çeşitli versiyonları mevcut olan mikrodenetleyici ve bunu proglamlama için gerekli ekipmanları üzerinde bulunduran geliştirme kartlarının genel adıdır. Arduıno kartlarının üzerinde standart giriş ve çıkış pinleri bulunmaktadır. Analog veya dijital olan bu pinler sensörlerden gelen verileri Arduıno kartlarına aktararak çeşitli işlemler gerçekleştirir. Çıkış pinleri üzerinde ise motor kontrolcü kartlarına, led sürücülerine ve diğer çıkış birimlerine bağlı olarak standart çıkış sinyalleri sağlar. Çıkış pinleri standart bir şekilde maksimum bir şekilde 5V sinyal gerilimi sağlar. Arduıno programlamada kendisi geliştirdiği bir yazılım geliştirme ortamı olan IDE ve belli başlı kütüphanelerden oluşur. Arduıno’nun en çok tercih edilmesi çok üst düzey bir yazılım istememesi kolaylaştırılmış bir programlama diliyle programlanmasıdır.
Arduıno’nun birçok çeşidi vardır. Bu değişik modellerinin olması farklı alanlarda kullanılmasına olanak sağlıyor. Birkaç örnek modelden bahsedecek olursak;
Arduıno Uno
Arduıno Uno, en popüker ve sık kullanılan Arduıno modelidir. Arduıno uno aşağıdaki özelliklere sahiptir;
- Mikroişlemci: ATmega328 (8-bit)
- SRAM: 2KB
- Flash Memory: 32KB
- Saat Hızı: 16MHz
- Analog Giriş: 6 Adet
- Sayısal Giriş: 14 (6 tanesi PWM)
Arduıno Uno’yu yakından tanımanız için aşağıdaki görseli koyuyurum.
Arduino Mega
Arduıno Mega ATmega2560 mikrodenetleyici içrene bir Arduıno kartıdır. Arduıno Uno’dan sonra en çok tercih edilen Arduıno karttır. Genellikle çok sensör ya da çok motor kullanılan projelerde tercih edilir.
Arduıno Mega’nın özelliklerinden bahsedecek olursak;
- bir adet 16 MHz kristal osilatörü
- 4 UART (donanım seri port)
- 15 tane pin PWM çıkışı
- 16 adet analog girişi
Arduıno Uno projelerine örnek verecek olursak yeni başlayanların çok tercih ettiği Arduıno ile Bluetooth Kontrollü Araba’dır. Şimdi bu Arduıno projesini anlatmaya geçelim.
Öncelikle kullanacağımız malzemeleri sıralayacak olursak ilk malzememiz arabamızı kontrol edebilmek için bir adet Arduıno Uno, bir adet oyuncak araba ya da kendimizin yaptığı bir araba platformu. Bu aracın motorlarını kontrol edebilmek için bir motor sürücüsüne ihtiyacımız var. Biz projemizde L298N motor sürücüsünü kullandık. Uzaktan telefonla kontrol edeceğimiz için bluetooth sürücüsü olan HC06’yı kullanacağız.
Kullanacağımız motor sürücüsünü tanımlayacak olursak 24V a kadar olan motorları sürebilmek için üretilen bir karttır. İki kanallı olup kanal başına 2A akım içerir. Bu kart iki kanallı olduğu için arabanın sağ tarafından 2 motoru bir kanala; sol tarafındaki motorları da diğer kanala bağlayacağız ve bu motor sürücüsü işimizi fazlasıyla görecektir.
Diğer komponentlerin bağlantısını da yaptıktan sonra Arduıno Uno’muza gerekli kodu yükleyeceğiz koda basarak ulaşabilirsiniz. Kodu Arduıno Uno’ya yüklerken bluetooht modülünün bağlantısını sökmeyi unutmayın !! Kodu yükledikten sonra Arduıno aracınızın keyfini çıkarın.