Fischertechnik Stem Setleri Türkiye'de

Fischertechnik Stem Setleri Türkiye'de

Menşei

Şirket bir Alman bağlantı elemanı üreticisidir ve orijinal Fischertechnik seti, mühendisler ve endüstriyel müşterilerdeki alıcılar için bir Noel (1964) yenilik hediyesi olarak tasarlanmıştır. Hediyeler popüler oldu ve 1965 Noeli için şirket Almanya'da perakende satış için ilk yapı setini tanıttı. Kısmen, gençler arasında teknoloji ve bilime olan ilgiyi ve eğitimi teşvik ettiği iddia edildi. 1970'lere gelindiğinde, inşaat setleri Amerika Birleşik Devletleri'nde FAO Schwarz gibi lüks oyuncak perakendecilerinde satılıyordu.

 

Yapı taşları

Temel yapı taşları, sert naylondan yapılmış kanal ve oluk tasarımına sahipti. Temel bloklar 15×15×15 ve 15×15×30 milimetre boyutlarında geldi. Her bloğun bir tarafında bulunan bir mandal, benzer bir bloğun diğer beş kenarından herhangi birindeki bir kanala takılabilir ve neredeyse her şekle girebilen sıkı oturan bir montaj üretebilir. Modellerin dış yüzeylerini tamamlamak için kırmızı kaplama plakaları kullanılabilir

Aksesuarlar

Orijinal bloklar, tekerlekler ve açılı bloklar gibi kırmızı aksesuarlarla karakteristik olarak griydi. Modelleri harekete geçirmek için kısa süre sonra elektrik motorları, güç kaynakları ve dişliler eklendi. “Statik” setlere payandalar gibi ek yapı parçaları eklenerek gerçekçi görünümlü köprüler ve kule vinçlerin inşası sağlandı. Birkaç Fischertechnik kirişi aslında alüminyumdan yapılmıştır.[2] En az bir firma istenilen uzunlukta Fischertechnik uyumlu alüminyum çubuklar yaptı.[3] Bu tür modellerin fiziğini öğretmek için bazı setler, trigonometrik vektörlerin hesaplanıp test edilebilmesi için ölçüm cihazları içeriyordu.

 

Elektrikli ve elektronik bileşenler

İlk setler karmaşıktı ve mühendisler tarafından endüstriyel robotik öğretmek ve simüle etmek için sıklıkla kullanılıyordu. Bu kullanım, konumu algılayan ve motorlara girdi sağlayan mikro anahtarlar, manyetik algılamalı reed anahtarlar ve fotoseller gibi elektrikli ve elektronik bileşenlerin eklenmesiyle ilerlemiştir. İşlemsel yükselteç içeren temel elektronik blok (Grundbaustein) ile Schmitt tetikleyici ve gecikme hattı devreleri kurulabilir. 1970'lerin sonlarında, elektronik ikili mantık modülleri (AND, NAND, OR, NOR, flip-floplar) tanıtıldı, böylece modeller bazı dallanma kararları verebilirdi. Kavrama kabiliyeti sağlamak için pnömatik cihazlar kullanıma sunuldu. 1980'lerin sonlarına doğru, süreç kontrol CPU modülleri eklendi, böylece dizi hareketleri önceden programlanabildi ve ilk olarak “Lucky Logic” (LLWIN) yazılımı kullanılarak yürütülebildi.

 

Yukarıda anlattığımız Fischertechnik robokids sayesinde artık türkiyede ve türkiyedeki kullanıcılarla buluşuyor. Robokids sayesinde türkiyeye gelen Fischertechnik ülkemize yeni gelmesine rağmen ilgiyi üzerine toplamayı becerdi. Ülkemizdeki robotik faaliyetlerine katılan Fischertechnik ülkemizdeki robotiğe olan ilgiyi arttıracak ve ülkemizde robotiğe olan bakış açısını değiştirecek gibi duruyor