LEGO HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

 

1932 yılında Danimarka'da bir marangozhanede temelleri atılan Lego macerası, Ole Kirk Kristiansen'in  kasabasındaki atıl durumda olan ahşaplardan  oyuncak üretmesiyle başlıyor. Şimdi dünyanın en büyük oyuncak şirketlerinden biri olan firmanın ismi; Danca’da “play well”(iyi oyun) anlamına gelen “LEGODT’dan” esinlenerek verildi.

Küçük bir marangozhanede kurulup;  tüm dünya çocuklarını etkisi altına alan Lego hakkındaki ilginç bilgileri sizler için derledik;

Lego’nun ilk oyuncağı; ahşaptan üretilen bir ördekti.

LEGO 2000 yılında British Association of Toy Retailers tarafından "yüzyılın oyuncağı" seçildi.

2011 yılında NASA'nın uzaya yolladığı Endevaour'a, astronotlar ortamdaki tepkimeyi test edebilmek için yanlarına 13 adet LEGO seti aldılar.

Forbes'in 2015 verilerine göre LEGO markası Ferrari'yi geçerek "dünyanın en değerli markaları" sıralamasında birinciliğe oturdu.

1958 yılından bu yana üretilen LEGO parçalarının sayısı 400 milyardan fazla. Yani dünyada kişi başına  62.5 lego parçası düşüyor.

Legoların üretim sürecinde üretilen 1 milyon parçadan sadece 8 tanesi hatalı çıkıyor.

Dünyada ticari amaçlı üretilen en büyük LEGO seti Tac-Mahal modeli ve 5900 parçadan oluşuyor.

Sanatçı Nathan Sawaya, yaptığı LEGO heykeller ile ünlü sanatının ismini  "Tuğla Sanatı" koymuştur.

Üretilen bütün figürlerin kafasında küçük bir delik var. Bunun sebebi; küçük bir çocuk oyuncağı yutarsa delik aracılığıyla nefes alabilmeye devam edebilmesi.

2009 yılında James May adlı İngiliz vatandaşı dünyanın en büyük "tam boy LEGO evini" inşa etti. Evde toplamda 3.3 milyon parça LEGO kullandı.

Lego ilk günden beri kendine özgü üretildiği için 1958 yılında üretilen bir parça ile bugün üretilen bir parça birbirleriyle uyumlu.

Lego’nun en verimli yılı 2012 yılıdır. Saatte 5.2 milyondan, 45.7 milyar tuğla LEGO üretildi. Bu Legoları sıralasak aya varacak uzunlukta bir yol inşa ederiz.

Lego’nun Duplo modeli orijinal tuğlaların 8 katı büyüklüğünde olmasına rağmen birbirlerine takılıp sökülebilmekte.

LEGO dünyanın en büyük lastik üreticisi. Yılda 306 milyon lastikle ile Bridgestone ve Goodyear'dan daha fazla lastik üretiyor.

Dünyadaki en büyük LEGO pazarı Almanya'da bulunmakta. 

Savaş ve askeri temalı LEGO seti üretilmiyor. Çünkü LEGO'nun yaratıcısı Ole Kirk Christiansen çocukların savaşa özenmesini istemiyordu.