Montessori Eğitiminde Kullanılan Çocuk Etkinlikleri

Montessori Eğitiminde Kullanılan Çocuk Etkinlikleri

Dünya genelinde kabul gören ve 100 yılı aşkın süredir çocuk gelişiminde uygulanan Montessori eğitimi, bireysel beceriler ve ilgi alanlarına uygun olarak planlanır.

  • Her çocuğun farklı öğrenme hızı olduğunu baştan kabul eden yöntemlerle sürdürülen “özgür eğitim fırsatı” her çocuğa eşit şekilde tanınır.

Kendi kendine yetebilen çocuklar kendi gelişim planlarını da istedikleri şekilde hayata geçirirler. İyi bir gözlem ve doğru materyallerle desteklenen eğitim süreci, aynı zamanda çocuklara geniş bir hareket alanı sağlar.

Montessori Eğitim Sürecinin Planlanması Nasıl Yapılır?

Montessori eğitimini diğer modellerden ayıran en önemli özellik sürecin kişiye özel ve doğru şekilde planlanmasıdır. Düzenli bir şekilde eğitim alanına yerleştirilen materyaller çocuğa;

  • İstediği an
  • İstediği aktivitede
  • İstediği kadar zaman geçirme fırsatı verir.

Çocukların kendilerini birey olarak görmelerine imkân veren sistemde hatalar yapılarak doğru bulunur ve bu aşamada kişisel gelişim desteklenir. Konusunda uzman eğitmenler, Montessori eğitimi için doğru koşulları sadece oluşturmakla görevlidir.

Eğitici Oyuncak Nedir? Nasıl Seçilir?

Eğitici oyuncak adı verilen materyallerin çoğu gerçek hayatın içinde yer alan nesnelerdir. Kimi zaman bir kozalak kimi zamansa sıradan bir aksesuar eğitim materyali olarak değerlendirilebilir.

Asıl hedef; doğru malzemenin doğru şekilde kategorize edilmesi ve çocuğun istediği an ulaşabileceği bir yerde konumlanmasını sağlamaktır.

Montessori eğitimi veren kurumlarda her bir detay en ince ayrıntısına kadar “çocuğun özgürlüğü” ve “özgür seçim yapması” için hesaplanır. Kurumda eğitmen tarafından yaratılan özgür alan evde de ebeveyn tarafından hazırlanmalıdır.

Seçim Hakkını Çocuğa Bırakın!

Elindeki materyali tanıyan ve istediği zaman erişebileceğini bilen çocuklar, seçim haklarını kullanarak eğlenirken öğrenebilecekleri zamanı oluştururlar. Çocukların güçlü yanlarını keşfederek geliştirmelerine izin veren eğitim modeli;

  • Ödül ve ceza uygulamalarından
  • Yetişkinlerin planladığı eğitim sürecinden
  • Öğrenci sıralarından ve
  • Öğretmenlerin oturdukları masalardan bağımsız olarak dizayn edilmelidir.

Montessori eğitimi alan çocukların daha erken yaşta okuyup yazdıkları, matematiksel işlemlerde daha hızlı ve başarılı oldukları, dil becerilerinin geliştiği, yaşıtlarında hemen her alanda daha üstün oldukları söylenebilir.

Çocukken Montessori eğitimi almış ünlü isimler arasında; Pulitzer ödüllü yazar Katharina Graham, Google kurucularından Sergey Brin ve Larry Page, Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez, en iyi kadın oyuncu ödüllü Helen Hunt, Amazon kurucusu Jeff Bezos sayılabilir.

Oyunlaştırılmış ve özgürleştirilmiş tekniklerini besleyen Montessori eğitimi, araştırmalar sonucunda düzenli olarak güncellenen bir pedagojidir.