SİBER KORSANLAR VE 3D YAZICILAR

SİBER KORSANLAR VE 3D YAZICILAR

Dünyada tüketim alışkanlıklarında devrim potansiyeli olduğu düşünülen 3D yazıcıların yakın gelecekte günlük hayatımızın içinde daha fazla dâhil olması bekleniyor. Hem faydalı hem de eğlenceli olan bu yazıcılar her ne kadar tehlikesiz görülseler de siber korsanların hedefi haline gelmeye başladı. Henüz evlerde yaygınlaşmayan bu cihazların taşıdıkları güvenlik riskleri ileride daha büyük sorunlar yaratmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor.

Öncelikle ilk tehlike yazılımdan kaynaklanan güvenlik açıkları endişesi olarak düşünülebilir. İkinci olarak bir ağa bağlı olma durumunda cihazdaki güvenlik açığı kullanılarak ağ üzerindeki diğer cihazların etkilenmesi söz konu olabileceğidir. Ayrıca çıktı dosyalarının son hali siber saldırganlar tarafından sabote edilebiliyor veya korsanlar onları istediklerini üretmek için kullanabiliyor. Öncelikle kullanıcılar bilgisayarlarının olduğu kadar yazıcılarının da güvenliğine önem vermesi ve güncellemeleri takip etmesi gerekiyor.

3D yazıcılar için bir güvenlik duvarı kullanılması gerekli

Güvenlik açısından zayıf bir yazıcının direk ya da dolaylı fark etmeden herhangi bir ağa bağlanması saldırının etki alanını genişletebiliyor. Yazıcı kendi güvenlik zafiyetlerini bu şekilde ağa yayıyor ve diğer bilgisayarları da risk altına alıyor. Bu sorun genel olarak yazıcı üreticilerinin sorumluluğunda olsa da yazıcı sahipleri de yazıcıları daha güvenli hale getirerek bu riski düşürebilirler.

3D yazıcıların ve sunucuların korunması açısından bir güvenlik duvarı kullanılması çok önemlidir. Yazıcıların ağ erişim izinleri belirlerken sadece yetkilendirilmiş kullanıcıların cihaza erişime izni olduğundan emin olunmalıdır. 3D yazıcıların yasa dışı kullanımı, özellikle silah veya silah parçalarının ya da banka kartlarının kopyalarının üretilme olasılığı oldukça yüksek. Derin internette paylaşıma açık olan bu gibi çıktı dosyaları kötü niyetli insanlar tarafından farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Bir objeyi 3D olarak basmak için yazıcıların baskı parçalarını üç boyutlu olarak nasıl hareket ettireceklerine ve tasarlanan çıktının her bir tabakada gözükmesi gereken şekle dair kesin talimatlara ihtiyacı oluyor. Açık kaynaklı olan birçok 3D yazıcı, bu talimatları yerine getirebilmek için G-Code isimli dosyalar kullanıyor fakat bu dosyaların birçoğunun bir şifreleme çözümü ya da bütüncül bir kontrol kapasitesi bulunmuyor. Bu nedenle bir siber saldırgan model tasarım dosyanıza ulaşırsa, hem telif hakkı sorunu hem de sabotaj riski ile karşı karşıya kalmış olursunuz