UZAYDA 3D YAZICI İLE İNSAN DOKUSU ÜRETİLECEK

UZAYDA 3D YAZICI İLE İNSAN DOKUSU ÜRETİLECEK

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 3D yazıcı teknolojisi ile ilk biyobaskı deri ve kemik örneklerini ürettiğini, böylece Mars'a gitmesi planlanan uzay adamların, kendi hücrelerinden oluşturulan yapay deri ve kemiklerle kendilerini iyileştirebileceğini duyurdu. ESA'dan alınan haberde Almanya’daki Dresden Üniversitesi Tıp Fakültesi, Blue Horizon ve OHB System AG şirketleri işbirliği ile yürütülen çalışmada yer çekimsiz uzay ortamında, insan kanı plazması bio-mürekkep olarak kullanılarak yapay deri üretildi.

Projede görev alan araştırmacılardan biri olan Nieves Cubo, uzay görevine gidecek olan astronotlardan alınan kan plazmasının sıvı olmasından dolayı yer çekimsiz ortamda çalışmanın zorluğunu, bunun için metil salüloz ve alginat eklenerek plazmanın akışkanlığını azaltmanın gerekliliğini belirtti. Uzay görevlilerinin bu maddeleri bitkilerden ve alglerden elde edebileceğini belirten Cubo, bunun uzay araçlarında uygulanabilir bir çözüm olduğunu ileri sürdü. Kemik üretimi için de taşıyıcı strüktür olarak kalsiyum fosfat ekledikleri benzer bir bio-mürekkep kullanarak insan kök hücresi oluşturmak gerektiğini, büyüme aşamasında bu maddenin emildiğini dile getirdi.

Gezegenler arası görevde tıbbi müdahale zorluğu

Proje yöneticisi Tommaso Ghidini, Mars ya da gezegenler arası görevlere gidecek olan astronotların uzayda kalış sürelerinin yılları bulacağını ve acil durum halinde hemen dönmenin mümkün olmayacağını belirtti. Ghidini;

"3D biyo baskılama kapasitesi, acil tıbbi bir duruma doğrudan müdahale etme fırsatı verecek. Örneğin, yanmalar durumunda astronot iyileşmenin zor olacağı ortamda vücudunun başka kısmından deri nakletmek yerine 3D yazıcıyla yeni deri üretilebilir. Ya da Dünya'daki yer çekiminin 0,38'ine sahip Mars'ta daha çok meydana gelmesi muhtemel kemik kırılmaları durumunda biyobaskı protez kemik yaralı yere yerleştirilebilir. Biyobaskı maddelerin kaynağı, astronotun kendisi olacağı için doku reddi gibi bir sorun da ortaya çıkmaz." dedi

Kısıtlı alanda olabilecek tüm yaralanmalar için yeterli tıbbi malzeme taşınmasının zor olacağını belirten ESA’nın ileri sürdüğü örneklerle uzayda 3D baskı projesini daha pratik hale getirmeye çalışıyor. Projenin dâhilinde ameliyat odası ve iç organlar gibi çok daha karmaşık yapıların 3D yazıcı ile inşa edilmesi amaçlanıyor.  Projede 3D baskı tekniğinin uzaya taşınabildiğinin kanıtlanması amacıyla deri ve kemik dokuları baş aşağı olarak basıldı.