Yeni Başlayanlar İçin 3d Teknolojisi
3D Baskı nedir?
Bu yazımızda size günümüzde çok fazla popüler olan 3d yazıcı kavramını temel olarak oluşturan 3d baskı ya da eklemeli üretim hakkında genel bilgi vermeye çalışacağız.
3d baskı teknolojisi olarak karşımıza çıkan teknoloji dijital bir dosyadan elle dokunulabilir 3 boyutlu katı nesneler oluşturma işlemidir. Bu işlem eklemeli işlemler kullanılarak elde edilir. Eklemeli işlemlerde nesne oluşturulana kadar ardışık malzeme katmanları yerleştirilir ve işlem bittiğinde nesne oluşur. Her bir katmanı ince dilimlenmiş bir kesit olarak görebiliriz. 3d baskı bir freze makinesi ile bir metal veya plastik parçasının kesip çıkararak yapılan eksiltmeli imalatın tam tersi olarak tanımlanabilir. Fire oranı çok az olduğu için geleneksek üretim yöntemlerinden daha az malzeme kullanılarak karmaşık şekillerin nesneye dönüştürülmesini sağlayabilirsiniz.
3D Baskı Nasıl Çalışır?
İstediğiniz nesneyi 3 boyutlu halde çıkarabilmek için ilk olarak 3 boyutlu bir modele sahip olmanız gerekir. Bu modeli isterseniz sıfırdan kendiniz oluşturabilirsiniz isterseniz de internet üzerinden ulaşabileceğiniz hazır modelleri kullanarak kullanabilirsiniz.
3D Modelleme İçin Yazılım
3 boyutlu modelinizi oluşturmak için endüstriyel profesyonel yazılımlardan açık kaynak pek çok farklı yazılım aracını kullanabilirsiniz. Yeni başlayanlara ve özellikle öğrencilere Tinkercard programını kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu yazılım ücretsizdir ve bilgisayarınıza indirilmeden tarayıcınız üzerinden çalışır. Size programa çabuk adapte olmak için başlangıç dersleri sunar ve kısa sürede modelinizi yazdırabilir bir dosya olarak sunar. Artık STL veya OBJ uzantılı yazdırılabilir bir dosyanız var ve dosyanızı dilimlemeye hazırsınız.
Baskı İçin Dilimleme
Objeniz dosyasını hazırladınız ama bu dosyayı yazıcıya göndermeden önce dilimlemeniz gerekir. Temel olarak hazırladığınız modelin büyüklüğüne göre yüzlerce binlerce katmana bölünerek yazdırılmaya hazır hale gelmesi dilimleme olarak tanımlanır. Dilimleme sonrasında gcode uzantısı ile dosyanız baskı alınmaya hazırdır. Kullanılabilecek dilimleme programları ile ilgili ayrı bir yazı ile bilgi vermeye çalışacağız.
Baskı Zamanı
Dosyanızı dilimlediyseniz artık baskıya hazırsınız. Dosyayı cihazınıza göndermek için USB, SD veya Wi-Fi kullanabilirsiniz. Dilimlenmiş dosyanız artık katman katman 3D yazdırılmaya hazırdır. 3d yazıcınızın ayarları ile ilgili farklı yazılarımızda bilgiler veriyor olacağız.