Çocuk Eğitiminde Zihinsel ve Fiziksel Gelişim
Çocuk Eğitiminde Zihinsel ve Fiziksel Gelişim
Başarılı işlere imza atmış pek çok bilim insanı, girişimci, sanatçı, lider ve tasarımcının gelişimine katkı sağlayan Montessori eğitimi, gözlem ve araştırmalarla desteklenir.
- Yapılan çalışmalara göre çocuklar ödül ve ceza sisteminden, standart oyuncaklardan, yetişkinlerin planladıkları eğitim saatlerinden ve sınıf içi düzenden hoşlanmazken
- Özgür seçim yapmaktan, tekrar etme hakkından, sosyal ilişkilerini kendileri yönetmekten, hata yapma şansı yakalamaktan, sakin ve düzenli ortamlardan hoşlanırlar.
Eğitimde verilecek bilgiyi oyunlaştırarak sunan ve ihtiyaç halinde tekrara yer veren özgür eğitim sistemleri, çocukların hayata kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenerek başlamalarını sağlar.
Özgür Seçim Hakkı Nedir?
Çocukların etkinliklerine büyüklerin değil de kendilerinin karar verebileceği bir ortam, özgür seçim hakkının kullanabilmesine fırsat verir. Bu etkinlikler arasında en çok tercih edilenler;
- Kesme, boyama, katlama ve çizme gibi karton etkinlikleri
- Serbest kombinasyonlu ahşap oyuncaklar
- Boncuk dizme, halka geçirme veya düğüm çözme gibi faaliyetler
- Tasarım oyuncaklar
- Oyun setleri ve
- Mekanik düzeneklerdir.
Çocuğun zihinsel gelişimini hızlandırırken yeteneklerin gözler önüne serilmesini ve kişisel becerilerin desteklenmesini sağlayan etkinlikler, ince ve kaba motor hareketlerini de yaşa uygun olarak daha belirgin hale getirir.
Yeteneklerini Keşfeden Çocuklar Kendilerini Daha İyi İfade Eder!
Kendi potansiyellerini ortaya çıkaran çocukların özgüveni yüksek olur. Her fırsatta gelişme ve eğitim şansını yakalayan adaylar, odaklandıkları her konuda başarıyı yakalayabilirler.
Montessori felsefesine uygun bir oda için; tüm malzemelerin kategorilere ayrılması gerekir. Çocukların istedikleri eşyaya istedikleri an başka birine ihtiyaç duymadan güvenli bir şekilde erişebileceği ortamlar, tek başına zaman geçirmenin keyfini de yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirir. Başkasına bağımlı olmayan çocuklar aynı zamanda özgürdür.
Montessori yöntemi bireyin gücünü ilgi alanını açığa çıkararak besler. Çocuklar dünyayı keşfederken yeni yaşam biçimlerine ve farklı görüşlere karşı saygı duymayı da öğrenir.
İşbirliğine Dayalı ve Oyun Temelli Öğrenme Modeli
Kendi yönettiği etkinlikte yaşayarak öğrenmeyi, iyi veya kötü deneyimler edinmeyi ve en önemlisi bunlarla baş edebilme becerisini geliştiren çocuklar, işbirliğine dayalı öğrenme modeliyle potansiyellerini açığa çıkarır.
Bireysel olduğu kadar grup çalışmalarını da destekleyen Montessori eğitiminin merkezinde çocuklar yer alır.
- Özgüven
- Bağımsızlık
- Konsantrasyon
- Ne istediğini bilme ve
- Düzen konusunda gelişen çocuklar, kendi hayatlarını sadece kendi istedikleri şekilde yönetebilirler.
Deneysel öğrenmenin dil eğitiminden fene, matematikten müziğe, sosyal etkileşimden sportif becerilere kadar her ortamda uygulandığı Montessori felsefesi ömür boyu devam edecek olan öğrenme kavramının sağlam bir temel üzerine inşasında etkilidir.